Omega 3 Takviyeleri Nelerdir?

Omega 3 Takviyeleri Nelerdir?
Omega-3, çoklu doymamış kategorisinde bulunan yağ asidi olmakla beraber, kalp ve beyin sağlığını korumaya, birçok hastalığın da oluşmasını önlemeye yönelik kullanılan antiinflamatuar takviyedir. Bilinen en sağlıklı yağlardan olan Omega-3, vücutta sentez edilemediğinden mutlaka dışarıdan alınması gereken esansiyel bir yağ asididir. Genellikle tavsiye edilen günlük tüketim miktarı 1-3 gram arasındadır. Hamilelik döneminin son 3 ayında 2.5-3 gram kullanılması öngörülür. Bu sayede düşük riskinin azaldığını belirten çalışmalar da mevcuttur.
Doğal yollardan deniz canlılarıyla alabildiğimiz Omega-3`, denizlerdeki fitoplankların azlığı ve çiftlik yerlerinde GDO’lu ürünlerle beslenen balıklardan ötürü ne yazık ki çok kısıtlı. Ayrıca konserve bazlı tüketilen ton balığı ve diğer türler içerisine omega-3’ün etkilerini terse çeviren omega-6 ile (ayçiçek ve türevi gibi yağlar) birlikte muhafaza edildiğinden yeterli omega-3’ü günümüz şartlarında besinlerle sağlamakta zorlanıyoruz. Peki Omega 3’ü sadece hayvansal kaynaklarla mı alabiliyoruz?
Bitkisel kaynaklarda bulunan (Keten tohumu, soya fasulyesi vb.) Omega-3 ise genellikle ALA formundadır. ALA’nın, aktif form EPA ve DHA’ya dönüşebilmek için belirli enzimlerin olması gerekir. Bebeklerde, hipertansiflerde, diyabetlilerde ise bu enzimler çok az olduğundan dönüşüm zor gerçekleşir. EPA kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. DHA ise büyüme hormonu olan BDNF’yi(Beyin türevli nörotrafik faktör) aktive eder. Beyin sağlığı için çok önemli olan DHA, beyindeki tüm yağların da %10-20lik payına sahiptir.
Anne karnındaki bebeğin gelişiminden çocukların zekâ gelişimine kadar büyük etkileri olan bu takviye ile ilgili yapılan bir hayli çalışma mevcuttur.
-İskemik kalp Yetmezliği hastaları ile yapılan randomize Plasebo kontrollü bir çalışmada da, Omega-3 takviyesi alan hastaların kalp kaslarında hasarın gerilediği ve damar sağlığında iyileşme olduğu görülmüştür. [ PMID: 29752009, DOI:10.1016/j.clnu.2018.04.017 ]
Siz de sağlığınız için Omega-3 kullanmayı eksik etmeyin. Bol Omega-3’lü günler…