HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Esansiyel Yağ Asitleri Nedir?

22-06-2021 10:35
Esansiyel Yağ Asitleri Nedir?

Esansiyel Yağ Asitleri Nedir?

Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi için besinlere ihtiyacımız vardır. Bu besinler makro besin, yani gram cinsinden ifade edebileceğimiz kadar ihtiyacımız olan veya mikro besin, mikrogram cinsinden ifade edebileceğimiz kadar ihtiyacımız olan besinlerdir. Bu besinlerden bazılarını vücudumuz kendi hammaddelerinden dönüştürüp üretebilirken, bazı besinleri üretme yeteneği yoktur. İşte bu üretemediğimiz besin maddelerini mecburen dışarıdan almamız gerekir. Bu besinlere ise esansiyel besinler denir.

Esansiyel anlam olarak İngilizce bir kelime olan "essential” kelimesinden gelir ve "gerekli” demektir. Esansiyel besin yapıtaşları, hem hayati fonksiyonlar açısından "gerekli”dir hem de vücutta üretilemediği için dışarıdan almamız "gerekli”dir.

Makro besinlerden olan yağ asitlerinden de esansiyel olanlar vardır. Bunlar doymamış yağ asitleridir.

 

 

Peki nedir bu doymuş doymamış yağ meselesi? Önce bu konuyu aydınlatalım.

 

Yağ asitleri karbon zincirinden oluşur ve bu karbonlar arasında da bağlar vardır. İki karbon arasındaki bağ, tek bağ da olabilir, çift bağ da olabilir. Bu bağ çeşidine göre karbon atomlarının uzaydaki dizilimi ve akışkanlık özellikleri değişir. Yağ asitleri eğer hiç çift bağ içermiyor ise doymamış yağ; yani katı yağ ismini alır. Bunlar tereyağı, katı margarin, iç yağı, kuyruk yağı, tam yağlı süt ve süt ürünler, et ve et ürünleridir.
 
Doymamış yağ asitleri, içerisinde çift bağ bulunduran yağ asitleridir. Bir yağ asidinin içerisinde çift bağ sayısı arttıkça, yağın sıvı özelliği ve akışkanlığı artarken, doymuş hale geldikçe yani çift bağ sayısı azaldıkça akışkanlığı azalır. Eğer tek bir tane çift bağ içeriyorsa OMEGA 9 adını alır; bunlar zeytinyağı ve fındık yağıdır. Birden fazla çift bağ içeriyorsa çoklu doymamış yağ asidi adını alır; bunlar ise OMEGA 3 ve OMEGA 6 isimlerini alır.

 

Omega 6lar; ayçiçek yağında ve mısır yağında bulunurken, Omega 3’ler başlıca balık yağı ve kril yağı olmak üzere cevizde, keten tohumunda bulunur. Omega 3 çeşidi olan ve vücudumuz için daha önemli olan EPA ve DHA balık yağı ve kril yağında bulunur. Cevizde ve keten tohumunda ise ALA dediğimiz Omega 3 çeşidi vardır ve ALA vücudumuzda EPA ve DHA’ya dönüştürülerek görev alır; ki bu dönüşüm maksimum %5-10 olacak kadar çok kısıtılıdır.

 

omega 3

Omega 3

 

omega 6

Omega 6

 

 

Omega 3 de Omega 6 da esansiyel çoklu doymamış yağ asitleridir; peki neden Omega 3 ihtiyacı üzerinde daha çok duruluyor.
 

 

Bir sonraki yazıda bu sorunun cevabını, Eskimoların hikayesini ve Omega 6 / Omega 3 oranını konuşalım.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.