Esansiyel Yağ Asitleri Nedir?
Esansiyel Yağ Asitleri Nedir?
Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi için besinlere ihtiyacımız vardır. Bu besinler makro besin, yani gram cinsinden ifade edebileceğimiz kadar ihtiyacımız olan veya mikro besin, mikrogram cinsinden ifade edebileceğimiz kadar ihtiyacımız olan besinlerdir. Bu besinlerden bazılarını vücudumuz kendi hammaddelerinden dönüştürüp üretebilirken, bazı besinleri üretme yeteneği yoktur. İşte bu üretemediğimiz besin maddelerini mecburen dışarıdan almamız gerekir. Bu besinlere ise esansiyel besinler denir.
Esansiyel anlam olarak İngilizce bir kelime olan "essential” kelimesinden gelir ve "gerekli” demektir. Esansiyel besin yapıtaşları, hem hayati fonksiyonlar açısından "gerekli”dir hem de vücutta üretilemediği için dışarıdan almamız "gerekli”dir.
Makro besinlerden olan yağ asitlerinden de esansiyel olanlar vardır. Bunlar doymamış yağ asitleridir.
Peki nedir bu doymuş doymamış yağ meselesi? Önce bu konuyu aydınlatalım.
Omega 6lar; ayçiçek yağında ve mısır yağında bulunurken, Omega 3’ler başlıca balık yağı ve kril yağı olmak üzere cevizde, keten tohumunda bulunur. Omega 3 çeşidi olan ve vücudumuz için daha önemli olan EPA ve DHA balık yağı ve kril yağında bulunur. Cevizde ve keten tohumunda ise ALA dediğimiz Omega 3 çeşidi vardır ve ALA vücudumuzda EPA ve DHA’ya dönüştürülerek görev alır; ki bu dönüşüm maksimum %5-10 olacak kadar çok kısıtılıdır.
Omega 3
Omega 6
Bir sonraki yazıda bu sorunun cevabını, Eskimoların hikayesini ve Omega 6 / Omega 3 oranını konuşalım.